piątek, 30 stycznia 2015

Makaronowe risotto z groszkiem

Za oknami zima, a na półce stoi sobie "Nigellissima", czyli książka z włoskimi inspiracjami Nigelli. Można w niej znaleźć wiele kolorowych przepisów, niektóre są wprost idealne na zimowe popołudnia. Sycące i ciekawe danie do zrobienia w pół godziny- Makaronowe risotto z groszkiem.




Składniki:
150g chudego boczku gotowanego
150g mrożonego groszku
250g makaronu orzo
olej
łyżka masła
625 ml wrzątku
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy groszek, mieszamy, smażymy minutę i dodajemy makaron.
Całość mieszamy przez parę chwil i zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż makaron wchłonie wodę. Dodajemy parmezan i masło, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zima  we WłoszechZimowy Obiad

1 komentarz:

  1. Mmm, pysznie to wygląda :)
    Ostatnio mogłabym makaron jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...